Mens ga van mijn aarde

Collectie gemeente Almelo in
Stedelijk Museum Almelo

15 juli t/m 12 september 2021

Gratis te bezichtigen.

De kunstenaars

Jan Berfelo

Bert Exel

Peter Leeuwen

Tsjech Jaroslav Serych

Anoniem

De gemeente Almelo heeft in de afgelopen decennia een eigen collectie kunstwerken verzameld. Daaruit heeft René de Kok, schilderijenexpert van het Stedelijk Museum Almelo, een eerste van een reeks exposities samengesteld voor het Stedelijk Museum Almelo. De intrigerende titel luidt 'Mens ga van mijn aarde' en de expositie loopt nog tot en met 12 september.

De Kok heeft voor deze minitentoonstelling een keuze gemaakt uit de landschappelijke en meer abstracte werken. De meeste werken stammen uit de jaren 1970-1980 en zijn zowel van de hand van landelijk als lokaal en regionaal bekende kunstenaars.

De Almelose schilder, fotograaf en publicist Peter Leeuwen bijvoorbeeld. Zijn schilderijen zijn expressionistisch of fotorealistisch. Het fotorealisme is een stijl die in de jaren zestig en zeventig in de Verenigde Staten ontstond. Het ontwerp wordt tot in extreme details uitgebeeld om op deze wijze een foto te evenaren.

Bert Exel, eveneens uit Almelo, is ruim vertegenwoordigd in de Almelose gemeentecollectie. Hij exposeerde onder meer in het Koninklijk Paleis te Amsterdam, in Oegstgeest en op Texel, maar ook in het buitenland zoals in het Harris Museum in Preston. Verder is er werk te zien van de Enschedeërs Jan Berfelo en Henk Schuring, beiden lid van de Twentse naoorlogse kunstkring.

De Limburgse Marianne van der Heijden maakte tussen 1954 en 1965 glas-in-loodramen. Haar werk is niet alleen te vinden in de collectie van de gemeente Almelo, maar ook in de collecties van het Bonnefantenmuseum, Museum Catherijnenconvent en Museum Van Bommel Van Dam te Venlo.

Van de internationaal bekende kunstenaars kan de Tsjech Jaroslav Serych nog genoemd worden. Deze schilder, prentmaker en illustrator is vooral bekend geworden als illustrator van boeken, met name van sprookjes uit bijvoorbeeld Japan en Indonesië.

© Copyright 2021 Stedelijk Museum Almelo