Hier belangrijke berichten voor de media:
Foto's en andere mediavormen worden op verzoek toegezonden.
Tekstuele berichten zijn rechtstreeks te kopieren uit berichten.

EXPO van Beat tot Punk

Almelose musea slaan handen ineen met expositie over beatcultuur
Herinnert u zich de roerige jaren ’60 en ’70 nog? De jaren waarin de beatmuziek vanuit Amerika naar Nederland overwaaide en dus ook Almelo in zijn muzikale greep hield. Met een gezamenlijke expositie willen Het Huis van Katoen en Nu en het Stadsmuseum Almelo stilstaan bij de pop- en jeugdcultuur uit die periode. Nostalgisten onder ons kunnen vanaf zaterdag 6 oktober hun hart ophalen bij de tentoonstellingen in beide musea.
The Spurs, The Humbugs, The Dynamics of Mr. Booboo. Voor iedere Almeloër die in de jaren ’60 en ’70 is opgegroeid, klinken deze namen letterlijk als muziek in de oren. Wanneer je in die periode in Almelo uitging naar een café, discotheek, wijkgebouw of zelfs een speeltuinvereniging was de kans groot dat je helemaal uit je dak ging op de beatmuziek van deze Almelose bands. Een ode aan de sixties en seventies Voor de expositie over de invloedrijke beatcultuur hebben het Huis van Katoen en Nu en Het Stadsmuseum Almelo de handen ineengeslagen. Waar Het Huis van Katoen en Nu onder de noemer ‘Beat stad aan de Aa’ inzoomt op de populaire muziekstroming in de jaren ’60 en ’70, belicht het Stadsmuseum Almelo naast de muziek de (sub)cultuur in deze periode met als titel ‘Van beat tot punk’.
Tentoonstelling in beeld en geluid
De expositie in het Huis van Katoen en Nu duurt van 6 oktober tot en met 28 december en biedt een podium aan alle Almelose bands die in roaring sixties en seventies furore maakten met hun muziek. Op grote panelen worden de sterren van destijds uitgelicht en worden ook de locaties waar de optredens plaatsvonden in beeld gebracht. Iedereen die in die periode ging stappen, zal nog wel eens met weemoed terugdenken aan HobNob, de Kei, Erve Noordik, de Esch, de Hagen of discotheek Biribi. Onderdeel van de expositie vormen ook de muziekinstrumenten die door de muzikanten uit deze tijd werden bespeeld. Dankzij de hulp van Hans Hunter, een van de muzikale kwartiermakers uit deze periode, kunnen we ook de gitaren, drumtoestellen en versterkers uit die periode laten zien. Als klap op de vuurpijl zullen enkele helden van toen ook nog een spetterend live-optreden verzorgen in het Huis van Katoen en Nu.
Wat is er te zien in het Stadsmuseum?
De muziek uit de jaren ’60 en ’70 was onlosmakelijk verbonden met de culturele stroming(en) in die periode. Die wederzijdse beïnvloeding wordt door de expositie in het Stadsmuseum mooi in beeld gebracht. Want het was ook de tijd van je afzetten tegen de gevestigde orde, rebellie tegen het gezag, de tijd van nozems, hippies en in een later stadium punkers, brommers in het straatbeeld, de flower power beweging en psychedelische kleding. De subculturen komen voorbij met hun muziek, uitgaansgelegenheden en alles wat daarbij hoorde: van brommers, muziekdragers tot kleding. Een topstuk in de expositie is de Beatlejurk, speciaal gemaakt van stof bedrukt met afbeelding van de Beatles. De Twentse firma N.V. Stoomweverij Nijverheid was handig ingesproken op Beatle gekte en had rechten gekregen om de stof te maken.
Van 6 oktober tot en met 26 januari kun je het allemaal bewonderen in het Stadsmuseum Almelo. De expositie belooft een feest der herkenning te worden voor iedere Almeloër die in de roaring sixties and seventies is opgegroeid. Wie beide exposities bezoekt, krijgt een compleet beeld van een even onrustige als baanbrekende periode.